Lerkurs & Guidning av Rundbalshuset

Lördag 7:e juni 2025
Kassjö, Umeå

Rundbalshuset 2025

Vi har haft många kurser och besök vid Rundbalshuset sedan byggnationen startade, läs gärna några rekommendationer från tidigare kursdeltagare som finns längre ner på denna sida.

Vi som håller kursen är Laura & Erik Vidje, och vi har byggt vårt eget halmbalshus sedan 2017. Laura har under de senaste 10 åren lärt sig massor om lera och ekologiskt byggande, och har applicerat det mesta av lerputsen på Rundbalshusets väggar, och Erik har bl.a. blivit grym på att blanda till putsen och lägga lergolv.

I år fortsätter vi lerklina den grovputsade fasaden av gäststugan, som även denna är byggd av halmbalar. Du är varmt välkommen att vara med och lära dig mer om lerbygge, säkra din plats genom att anmäla dig längst ner på sidan.

Tid

Lördag 7:e juni 2025

kl. 10:00 – 17:00

Plats

Kursavgift

1850 kr inkl. moms,

lunch, fika, kaffe & te

Kursledare

Vi har själva byggt det mesta av vårt hus sedan 2017, och har innan dess gått ett flertal kurser i både teoretisk och praktisk ekobygge, med fokus på halmbalshus, lerbygge, passivhus design och permakultur. Laura är också styrelsemedlem i Lerbyggeföreningen.

Vänligen scrolla hela vägen ner för att anmäla dig till kursen.

Praktisk info

Vid frågor eller funderingar hör gärna av dig till laura@elvahallbara.se

Rekommendationer

Tack för inspirerande dagar på Rundbalshuset. Jag känner mig nu redo att själv sätta igång med lerklining av väggar mm. Fantastiskt vilka möjligheter leran har både byggnadstekniskt och estetiskt.

Anna Winther, självbyggare och deltagare 2024


En väldigt kul och lärorik kurs om lera och alla dess fantastiska egenskaper som byggnadsmaterial. Denna kurs har öppnat upp mina ögon för lera och nu är jag sugen på att testa använda lera i något eget projekt. Joel Norén, snickare och deltagare 2020 Lerbyggedagar med Johannes Riesterer


En hands-on kurs som ger en superbra grund för egna lerprojekt.

Annelie Lagesson & Sebastian Ulonska Viklands, självbyggare deltagare 2019, Lerkurs med Ekoulf

Det var en bra blandning av teori och praktik. Jag kände mig trygg i de olika byggmomenten som leddes av den kompetenta Ulf. Alla fick vara delaktiga. Vi fick en bra gruppsammanhållning på kort tid. Tack Laura o Erik för ett bra upplägg och väl uppstyrd kurs!

Tara Roxendal,
deltagare 2018, kurs i halm & lera med EkoUlf

Jag deltog på lerbyggeskursen tillsammans med familjen och efteråt kände vi att vi fått både självförtroendet och grundkunskaperna för att börja testa hemma själva.

Inspirerande! Kursen rekommenderas varmt till alla som är nyfikna på lerans möjligheter som byggnadsmaterial.

Freja, deltagare 2020, Lerbyggedagar med Johannes Riesterer

Tusen tack för idag, det var oerhört givande och vi är ödmjukt tacksamma för att ni delar med er på detta unika vis 😃


Otroligt mycket intryck och information att processa för oss båda nu, men upplevelsen av HUSET är kvar som en varm, omfamnande känsla!
Ni har gjort ett helt otroligt jobb, vi är djupt imponerade!
Byggnadsteknik och materialval osv i all ära, men KÄNSLAN inne i huset var så överväldigande utav lugn och välmående att jag ff är helt tagen, tack än en gång 🙏🏼

Deltagare på Guidningen 2024

Kursen med Ulf, hos Laura och Erik, var väldigt rolig! Vi fick prova på flera olika tekniker och var även delaktiga i bygget, dvs nytta med nöje!

Ulf var lugn, metodisk och otroligt kunnig. Det var en riktigt givande och rolig helg som jag är så himla glad över att ha deltagit i!

Laura och Erik inspirerar och de bjöd på sig själva och var väldigt generösa.

Har ni möjlighet att gå en kurs hos dem så kör! 😃👍

Sofia, deltagare 2018, kurs i halm & lera med EkoUlf

Här är de tre främsta anledningarna till varför man bör lära sig mer om lerputs och ekologiskt byggande:

1. Hälsosamt & hållbart boende 🌿

Lerputs och naturliga byggmaterial är giftfria, andas och hjälper till att reglera luftfuktigheten inomhus, vilket skapar en hälsosammare boendemiljö. Dessutom har de en minimal miljöpåverkan jämfört med konventionella byggmaterial.

2. Energieffektivitet & komfort 🏡

Naturliga material som halm har utmärkta isolerande egenskaper, lera och kalk däremot är utmärkt som termisk massa, vilket gör att hemmet håller värmen på vintern och är svalt på sommaren. Det minskar energiförbrukningen och sänker uppvärmnings-kostnaderna.

3. Hantverk & närhet till naturen

Att arbeta med lerputs och naturliga byggmetoder är en praktisk och tillfredsställande process. Det ger möjlighet till kreativt uttryck och skapar en koppling till både materialen och naturen på platsen.