Onlineföreläsning

Går du i tankarna att bygga ett giftfritt hus med låg klimatpåverkan och smarta hållbara lösningar? Då kan vi verkligen rekommendera att låta dig inspireras av Erik och Laura!

I denna onlineföreläsning får du följa med på deras husbyggar-resa, där de beskriver sin process – från planeringsstadie till nästan färdigt ekohus. De gör det med en inspirerande entusiasm och stor kunskap.

Annelie Lagesson & Sebastian Ulonska Viklands, självbyggare Grossmyran Gård

Innehåll

Ta en smygtitt på Vimeo

1. Intro – 00:00
2. Ambitioner – 01:47
3. Hus i siffror – 04:16
4. Markarbeten – 06:00
5. Jordkällare – 11:12
6. Solbod – 12:24
7. Garage – 13:43
8. Plattan – 16:11
9. Stomme + Tak – 20:03
10. Lera – 22:56
11. Halm – 25:22
12. Energi + Värme – 27:22
13. Inomhuskonstr. – 30:30
14. VVS + El – 32:16
15. Återbruk – 34:24
16. Framtiden – 36:17

Onlineföreläsningen om Rundbalshusets byggprocess

Under 2021 producerade vi en digital föreläsning om Rundbalshuset av hög kvalitet med mycket information om de hållbara lösningar som vi har valt – den är för alla som är intresserade att följa byggprocessen och för den som går i egna byggtankar – stora eller små. Längst ner kan du läsa mer om produktionen.

I själva videon på 37 min kan du direkt hoppa fram till önskade temaområden,t.ex. lera, jordkällare, vvs & el, energi, återbruk mfl. Föreläsningen är både informativt där vi beskriver genomförandet av olika moment, och du kan får se många detaljer som vi har filmat själv under byggprocessen! Du få också tillgång till en referenslista med fler tips och länkar på bra böcker och skrifter som vi har använt under planeringen.

“Superspännande! Vi satt som klistrade och fick pausa flera gånger för att få till oss allt i den faktaspäckade videon. I självbyggeri tar informationssökande och planering så stor del av tiden, och därför är en video som denna en ovärderligt värdefull start på vägen. Involverande, informerande och inspirerande! Vi längtar redan efter mer fördjupande videos”

Andrea & Jonathan, Tinyhouse-byggare @Minihusnu

Vi hoppas du kan lära dig något nytt från föreläsningen och kanske vill testa något i ditt eget byggprojekt.

Köp Rundbalshusets onlineföreläsning

200 kr

Efter beställningen kommer du få ett mail med en länk till en pdf, ladda ner pdfen. Där hittar du länk till videon och lösenordet för att få tillgång, samt referenser. Tyvärr har vi inte hittat något enklare sätt för detta än.

“Wow vad bra den var! Informativ och viktig för andra som ska göra samma. Och ärligt talat, det vill en ju! Ha ett hus med hästskit och halm i väggarna, hur coolt är inte det?
Är otroligt imponerad av Laura och Erik som har gjort detta. ”

Sara Ekenstedt, Hållbarhetskonsult på Esam AB

Vi planerade vårt hus i 3 år, och har i 5 år byggt det i privat regi. Under tiden har vi föreläst i många olika sammanhang t.ex i Bygården och Arkitekthögskolan – och nu har vi digitaliserat denna föreläsning, med mycket filmmaterial från byggprocessen.

Vi vill också säga ett stort TACK till alla underbara människor som vi har träffat under byggprocessen som har hjälpt oss på olika sätt!

Under 2024 kommer vi uppdatera materialet allt eftersom och posta kortare klipp på olika teman gratis på vår youtubekanal

eXpression Umeå

Om sponsorerna

Vi kontaktade sponsorer först efter avslutad produktion av onlineföreläsningen 2021.

Alla är fantastiska leverantörer som har bidragit till vårt bygge på ett eller annat sätt.

Företagen hade inte något inflytande över innehållet.

Vi är väldigt tacksamma för att de har sponsrat med en del av produktionskostnaderna!

Det är företag som stödjer samma värderingar som vi har:

Organisationer som också vill att kunskap om hållbart byggande sprider sig!

Vi vill uppmuntra likasinnade som liksom vi själva vill dela kunskap om ärliga byggvaror och långsiktigt hållbara byggmetoder.

Richard Waldemarsson, Sundabyggvaror

Att bygga miljövänligt behöver inte vara en kompromiss som många tror, det kan i själva verket vara sättet att få bättre kvalitet på huset med högre komfort och ge bättre ekonomi.

Rundbalshuset är resultatet av flera års teoretisk och praktisk research att finna hållbara metoder och material till att bygga ett långsiktigt och komfortabelt hem. Laura och Erik har lagt ner sina själar i detta projekt för att andra skall slippa. Rundbalshuset är genomtänkt och samlar mängder av lösningar och gör det lätt för dig som skall bygga hus att inspireras till ett bättre byggande. Vi på Koljern Nordic är stolta att få vara en del av detta fantastiska hem och vi hoppas att fler inspireras att bygga mer hållbart, för det känns riktigt bra!

Niklas Holmquist, Koljern Nordic

Vi på Masonite Beams är imponerande av Laura och Eriks engagemang för detta inspirerande hus. Att Laura och Erik nu väljer att dela med sig av sin kunskap till andra är ett initiativ som vi på Masonite Beams gärna vill stötta. Hållbarhet är en naturlig del av vårt DNA och vi tror på detta sätt att sprida kunskap och inspirera andra. Heja Laura och Erik!

Felicia Kryk, Masonite Beams
Masonite Beams logo

Ett av Thermotechs viktigaste uppdrag i vardagen är att bidra till minskad energianvändning genom att projektera vår golvvärme så att lägsta möjliga vattentemperatur kan användas och värmesystemet effektivt kan användas tillsammans med lågtempererade värmekällor, som till exempel solvärme. Rundbalshuset är ett fantastiskt och inspirerande exempel på hur hållbara metoder och material kan användas för bostadsbyggande. Vi på Thermotech är stolta över att ha varit med och bidragit till detta och hoppas att fler inspireras att bygga mer hållbart.

Nicklas Samuelsson, Thermotech Scandinavia AB
Thermotech

Vår lera används i Rundbalshuset och är en naturlig del i dagens och morgondagens hållbara byggande.

Marina Svensson, Bara Mineraler

Vi tackar också Solatube för stödet!

solatube sponsor

Om Produktionen

Onlineföreläsningen är producerad av Elin Leyonberg på Copynor Medieproduktion i Umeå, samt Erik och Laura Vidje på ELVA Hållbara AB under 2021.

Erik och Laura startade upp ELVA hållbara igen 2020 för att kunna sprida kunskap om hållbart byggande. Då vi inte har kunnat genomföra föreläsningar eller studiebesk pga Coronapandemin, har vi nu valt att investera och ta fram en professionell onlineföreläsning som många kan få tillgång till.

Vi har fått godkännande av människorna som syns i filmerna, och har informerat alla som varit på bygget om att vi dokumenterar processen genom videoinspelningar. Filmklipp är mestadels våra egna, filmade av vänner, eller Elin på Copynor.