Huset

Vi designade Rundbalshuset från grunden, vilket gav oss chansen att planera exakt det hem vi ville ha, som lätt smälter in i landskapet på vår tomt. Vi har kunnat kombinera traditionella och innovativa lösningar för att bygga ett skräddarsytt, bekvämt och resilient hem som är anpassat till det lokala klimatet. Här i norra Sverige kan det vara -30ºC på vintern och snö täcker marken i månader, men också över +30ºC på sommaren med mer och mer torka.

Varför runt?
Varför runt?

Det tar 15 till 20% mindre material att skapa samma bostadsutrymme jämfört med en rektangulär design. Detta innebär ett mindre miljöavtryck, är mer energieffektivt och ger mer utrymme till lägre kostnad.

Why straw?
Varför halm?

Halm är ett hälsosam byggmaterial, som lagra koldioxid, och uppstår årligen som restmaterial i lantbruket. Balarna isolera väl när de är hårdpressade, och skapa en perfekt symbios för ett gott inomhusklimat tillsammans med lera.

Why clay?
Varför lera?

Vi bygger med lera eftersom det är ett av de bästa materialen som finns och människor har använt det i tusentals år. Vi använder stora mängder sand från vår egen tomt i hemmablandat lerputs och det är också riktigt kul att arbeta med!

Cirkulära Designprinciper

Vi har implementerat cirkulära designprinciper så att fastigheten ger oss möjligheter att vara mer självförsörjande både nu och på lång sikt. Vi bygger med mestadels lokala och hållbara material och använder produkter som kan återanvändas eller återvinnas, eller som redan dömts ut att kastas och annars skulle gå till spillo. Dessutom gör tomten det möjligt för oss att odla mycket av vår egen mat för att försörja oss själva, samtidigt som den lokala biologiska mångfalden förbättras.

Rundbalshuset har utformats med låga energibehov och vi har byggt in förnybara energikällor samt passiva åtgärder för att minska vårt beroende av extern elförsörjning.

Lär dig med oss

Urklipp från vår onlineföreläsning

Vi vill bidra till en hållbar utveckling; Laura arbetar som konsult och hjälper till att implementera cirkulära tankesätt. Så vi är beslutna att gå från teori till praktik och bygga ett skräddarsytt hem som komplettera sin närmiljö och samtidigt ha så liten påverkan på den lokala ekologin som möjligt.

Vi inledde planeringen år 2014 och efter att vi har hittat en tomt i byn Kassjö, utanför Umeå, påbörjade vi bygget under sommaren 2017. Vi flyttade in i huset under juli 2021, så det har varit ett långsamt byggprojekt som vi har haft vid sidan av våra heltidssarbeten. Vi har mestadels tagit ledigt och byggt på sommaren, uppskattnignen är att vi har byggt 15 månader på heltid. Vi har haft professionell hjälp med den tekniska designen, markarbeten, husets trästomme och tak samt serviceinstallationer men till största delen har vi byggt Rundbalshuset själva och är tacksamma för all den hjälp från familj, vänner och andra frivilliga – som har gjort denna byggnadsprocess så mycket roligare!

Projektet består av ett antal byggnader, det runda huset och ett garage kombinerat med gäststuga, solbod, jordkällare och framtida växthus. Några hållbara highlights är:

  • Grundisolering och platta av återvunnet glas
  • Trästomme med limträbalkar
  • Väggar isolerade med halmbalar
  • Golv, fasad och innerväggar är lerputsade
  • Solenergi för el och varmvatten
  • Borrad brunn för eget dricksvatten
  • Termitventilation

Vi har valt dessa lösningar för att kunna använda så mycket lokala resurser som möjligt. Det finns ingen brist på trä i Sverige, hälften av lerputsen består av handsållad jord som grävdes fram under huset på vår tomt och vi kan använda det mesta av solens strålar under vår, höst och framförallt sommarens långa dagar. Vattenförbrukningen är planerad att vara låg och regnvatten kommer att lagras för att användas i trädgården, något som kraftigt reducerar vårt behov av att pumpa upp vatten från marken.

Vi har inrett huset i stort sett med saker och möbler vi redan hade eller har ärvt, t.ex. ett kök från 1969, en vardagsrumshylla från 1968, och har enbart köpt nya vitvaror och LED-belysning.

Du kan få ta del av mycket mer detaljinformation samt videoklipp från byggprocessen i vår onlineföreläsning.

30

Ton lera

9758

Träbitar

497

Halmbalar

819

Pizzor

Leverantörer

Onlineföreläsning

Vi har producerat en digital föreläsning om Rundbalshuset av hög kvalitet med mycket information om hållbara lösningar som vi har valt – den är för alla som är intresserade att följa byggprocessen och för den som går i egna byggtankar – stora eller små.