Lerkurs & guidning Rundbalshuset 2024

3-4 Augusti 2024

Rundbalshuset i Kassjö, Umeå

Välkommen på en kurs där vi utforskar ett gammalt och hållbart byggmaterial: lera. Under denna kurs kommer du att få möjlighet att upptäcka konsten att blanda och applicera lerputs på en fasad samt utforska kalkputs för att skapa vackra och funktionella ytor.

Under helgen 3-4 augusti erbjuder vi dig möjligheten att praktisk skapa med lerputs på plats vid Rundbalshuset i Kassjö, 2 mil utanför Umeå.

Kom och upplev detta fantastiska byggmaterial, som skapar hälsosamma hus. Vi kommer att guida dig genom hela processen, från förberedelse till slutlig finish, så att du kan lära dig att skapa levande ytor med lerputs.

Kursinnehåll:

 – Lerputs som byggmaterial
 – Blandning och förberedelse
 – Appliceringstekniker och ytbehandling
 – Guidning av Rundbalshuset

Läs gärna tidigare kursdeltagares rekommendationer längre ner.

Vi som håller kursen är Laura & Erik Vidje, och vi har byggt vårt eget halmbalshus sedan 2017. Laura har under de senaste 10 åren lärt sig massor om lera och ekologiskt byggande, och har applicerat det mesta av lerputsen på Rundbalshusets väggar, och Erik har bl.a. blivit grym på att blanda till putsen och lägga lergolv.

Nu är det dags att lerklina den grovputsade fasaden av gäststugan, som också är byggd av halmbalar.

Tid

3:e augusti lör kl. 10:00 – 17:00

4:e augusti sön kl. 10:00 -16:00

Plats

Kassjö, utanför Umeå

Kursavgift

3300 kr inkl. moms,

lunch, fika, kaffe & te

Kursledare

Laura & Erik

Vi har själva byggt det mesta av vårt hus sedan 2017, och har innan dess gått ett flertal kurser i både teoretisk och praktisk ekobygge, med fokus på halmbalar och lera.

Under kursen kommer vi att gå igenom att blanda lerputs med lokala material, olika tillsatser av armering, och fokusera på finputs på fasaden samt lite kalkputs på sockeln.

Det finns också möjlighet att uppleva lera i många olika former i Rundbalshuset, allt från grovputs, till lergolv, lerputs med biokol, vaxat blankt lerspackel, tadelakt, samt väggar byggda av lerhalm, tegel och lerbruk.

Under dagarna äter vi hemmagjord vegansk sopplunch, och du kommer få en gedigen guidning av Rundbalshuset. Det kommer att finnas gott om möjligheter för att ställa dina frågor när vi visar upp resultatet av vårt självbygge, och informera mer om t.ex. kretsloppslösningar för vatten, värme, energi osv.

Du är varmt välkommen att vara med och lära dig mer om lerbygge, säkra din plats genom att anmäla dig nedan.

Praktiskt

Vi umgås mestadels utomhus, och arbetar i mindre team både ute och inne kring gäststugan.

Ta gärna med  egna gummihandskar, arbetshandskar, ev. andningsmask, samt oömma kläder som får bli smutsiga, och byteskläder. Vill man prova på att arbeta med kalk behöver man egna skyddsglasögon. Vi har verktyg och alla andra material på plats.

I och med att detta inte är ett kurstillfälle via studieförbund så behöver du ha egen olycksfallsförsäkring på bygget, dvs. dubbelkolla gärna din försäkring för säkerhets skull. Vi vill även nämna att vi fotar och filmar delar av byggmomenten, vill du inte vara med på bild, bara säg till i förväg.

Tyvärr finns ingen kollektivtrafik till Kassjö, men det brukar går att lösa samåkning, t.ex. från Umeå där det finns en del möjligheter för övernattning. Alternativt kan ni övernatta i eget tält på plats.

Vid frågor eller funderingar hör av dig till laura@elvahallbara.se

Rekommendationer

En väldigt kul och lärorik kurs om lera och alla dess fantastiska egenskaper som byggnadsmaterial. Denna kurs har öppnat upp mina ögon för lera och nu är jag sugen på att testa använda lera i något eget projekt.

Joel Norén, snickare och deltagare 2020 Lerbyggedagar med Johannes Riesterer

En hands-on kurs som ger en superbra grund för egna lerprojekt.

Annelie Lagesson & Sebastian Ulonska Viklands, självbyggare deltagare 2019, Lerkurs med Ekoulf

Det var en bra blandning av teori och praktik. Jag kände mig trygg i de olika byggmomenten som leddes av den kompetenta Ulf. Alla fick vara delaktiga. Vi fick en bra gruppsammanhållning på kort tid. Tack Laura o Erik för ett bra upplägg och väl uppstyrd kurs!

Tara Roxendal,
deltagare 2018, kurs i halm & lera med EkoUlf

Jag deltog på lerbyggeskursen tillsammans med familjen och efteråt kände vi att vi fått både självförtroendet och grundkunskaperna för att börja testa hemma själva.

Inspirerande! Kursen rekommenderas varmt till alla som är nyfikna på lerans möjligheter som byggnadsmaterial.

Freja, deltagare 2020, Lerbyggedagar med Johannes Riesterer

Tusen tack för idag, det var oerhört givande och vi är ödmjukt tacksamma för att ni delar med er på detta unika vis 😃


Otroligt mycket intryck och information att processa för oss båda nu, men upplevelsen av HUSET är kvar som en varm, omfamnande känsla!
Ni har gjort ett helt otroligt jobb, vi är djupt imponerade!
Byggnadsteknik och materialval osv i all ära, men KÄNSLAN inne i huset var så överväldigande utav lugn och välmående att jag ff är helt tagen, tack än en gång 🙏🏼

Deltagare på Guidningen 2024

Kursen med Ulf, hos Laura och Erik, var väldigt rolig! Vi fick prova på flera olika tekniker och var även delaktiga i bygget, dvs nytta med nöje!

Ulf var lugn, metodisk och otroligt kunnig. Det var en riktigt givande och rolig helg som jag är så himla glad över att ha deltagit i!

Laura och Erik inspirerar och de bjöd på sig själva och var väldigt generösa.

Har ni möjlighet att gå en kurs hos dem så kör! 😃👍

Sofia, deltagare 2018, kurs i halm & lera med EkoUlf