2024
Redan 2011 börjar Erik och Laura läsa på om ekohus. Under åren som går skiftar fokus alltmer till kunskap och kurser som involverar byggen med halmbalar och lera.I längtan efter ”riktig vinter” flyttar paret norrut, till Umeå. När inga intressanta hus dyker upp bestämmer de sig till slut för att bygga ett eget
Två mil utanför Umeå har paret Laura och Erik Vidje själva byggt vad som troligtvis är ett av Sveriges mest energisnåla småhus. Ett drömhus av lera och halm.
– Vi har energiklass A. Det är kanske runt två procent av alla småhus i Sverige som har det och jag vet inte om något av dem är självbyggt, säger Laura Vidje.
Vi träffar tidigare husdrömmare som nu äntligen är helt klara. Fungerar allt som det ska i Erik och Lauras runda halmbalshus i Umeå? Och hur mår man egentligen när man är färdig med ett husprojekt?
I Kassjö utanför Umeå vill Erik och Laura bygga ett hus med väldigt ovanlig teknik – trots att de aldrig byggt ett hus tidigare. Deras framtida hem ska byggas av halmbalar och lera, och de har förberett sig i åratal. Det ambitiösa målet är inte bara ett hållbart hus utan en helt ny livsstil för dem
2023
Denna bok har kommit ut i en ny version, och nu innehåller den även Rundbalshuset! Närmare bestämt vår fina belysning från Brighteco. Vi är väldigt stolta av att få äran att vara med i boken som vi har läst i många år. Denna bok har varit ovärderlig i vårt självbygge. Kunskap i överflöd. Kan verkligen rekommenderas att läsa hela!
Säsong 8. Halmbalshus i Kässjo:
I Kassjö utanför Umeå vill Erik och Laura bygga ett hus med väldigt ovanlig teknik – trots att de aldrig byggt ett hus tidigare. Deras framtida hem ska byggas av halmbalar och lera, och de har förberett sig i åratal. Det ambitiösa målet är inte bara ett hållbart hus utan en helt ny livsstil för dem – de vill bli helt oberoende. Fast en liten sak undrar de till och med själva – hur ska de orka genomföra allt? Del 9 av 10.
Cirkulärt husbyggande – det återvinningsbara huset.
Ett runt hus på en platta av återvunnet glas. Här kompromissas inte på bekvämligheten och så långt det är möjligt använder de sig av lokalproducerat material. Leran består exempelvis av jord som grävdes bort när plattan lades, blandat med hästskit från en närliggande gård.
Det återvinningsbara huset – Youtube
Hållbart och cirkulärt. Och här kompromissas inte på bekvämligheten. Bygget ska kombinera traditionella lösningar med nya och anpassas efter de lokala förutsättningarna, ha låga energibehov och göra paret mer självförsörjande och motståndskraftiga.
De gör en hållbar dröm verklig.
För tre år sedan började Laura och Erik Vidje drömma om sitt eget hållbara hus. Nu är paret i full gång med bygget i Västerbotten – ett projekt där de gör så mycket som möjligt på egen hand. Erik och Laura bygger Rundbalshuset efter Cradle to Cradleprincipen, där i stort sett allt ska kunna återanvändas